Elektrikli otomobiller için üç tür şarj vardır

Elektrikli otomobillere olan ilginin artmasıyla birlikte şarj altyapısı konusu da giderek önem kazanıyor. Potansiyel elektrikli otomobil sahiplerinin sorduğu en büyük sorulardan biri şu: “Elektrikli otomobilimi nasıl ve nerede şarj edeceğim?” Neyse ki artık elektrikli bir arabayı şarj etmenin, süreci olabildiğince rahat ve verimli hale getiren çeşitli yolları var. Bu yazıda en yaygın şarj türlerinden bazılarına, bunların avantaj ve dezavantajlarına göz atacağız .

Temel olarak elektrikli otomobiller için üç şarj türünü ayırt edebilirsiniz: evde şarj, halka açık şarj ve hızlı şarj .

Ev mağazası

Evde şarj, elektrikli arabaları şarj etmenin en kolay ve kullanışlı yöntemidir ve şarj işlemlerinin büyük bir kısmı da evde gerçekleşmektedir. Elektrikli arabanızı şarj etmek için ihtiyacınız olan tek şey bir güç kaynağı (priz) .

NRGkick ile size mükemmel çözümü sunuyoruz. İster “Schuko” ister yüksek voltaj olsun, herhangi bir güç kaynağına bağlanabilir. Çeşitli adaptörler sayesinde ihtiyacınız olan her şey her zaman yanınızda olur ve endişelenmenize gerek kalmaz çünkü gerisini NRGkick sizin için halleder. Sadece güç kaynağına takın; sıcaklık izleme, maksimum şarj hızı ve çok daha fazlası. Mobil duvar kutusu bu işi sizin için halleder.

  • Avantajları: İyi şarj hızı, güvenilir, her zaman kullanılabilir ve halka açık şarjdan daha ucuz
  • Eksileri: Kiralık daireler için uygun olmayabilir, şarj hızları çok hızlı değildir veya sıklıkla düzenlenmektedir.

Kamuya açık şarj

Kamuya açık şarj, elektrikli arabanızı şarj etmenin başka bir yoludur. Alışveriş merkezleri, otoparklar, benzin istasyonları ve halka açık yerler gibi çeşitli yerlere giderek daha fazla halka açık şarj istasyonu kuruluyor. Şarj ağı da sürekli olarak genişletilmektedir.

Çoğu halka açık şarj istasyonu , elektrikli otomobilin şarj soketine bağlanan Tip 2 şarj kablosunu kullanır. Ve bunun için NRGkick’e uygun bir fiş eklentisi de bulunmaktadır . Bu, mobil şarj ünitenizi halka açık şarj alanlarında da kullanabileceğiniz ve maksimum şarj performansını elde etme avantajlarına sahip olabileceğiniz anlamına gelir.

Bazı halka açık şarj istasyonları, şarjı hızlandırabilecek hızlı şarj özellikleriyle de donatılmıştır.

  • Avantajları: Yükleme hızları çok kararlı, yaygın olarak kullanılıyor
  • Dezavantajları: maksimum şarj gücü genellikle 11 veya 22 kW’tır

Hızlı şarj

Hızlı şarj, elektrikli arabaları şarj etmenin bir başka yöntemidir ve adından da anlaşılacağı üzere hızlı şarjdır. Elektrikli otomobilin aküsünü yarım saatten daha kısa sürede yüzde 10’dan yüzde 80’e kadar şarj edebiliyor . Ancak hızlı şarj , genellikle halka açık şarj istasyonlarında veya otoyollarda bulunan özel şarj cihazlarını gerektirir. Ancak burada da genişleme hızla gelişiyor.

Çoğu hızlı şarj sistemi CCS, CHAdeMO veya Tesla Supercharger sistemini kullanır. Bu sistemler her zaman doğru adaptörü içeren uygun şarj kablosuna sahiptir ve istasyona kalıcı olarak bağlıdır .

  • Artıları: Hızlı şarj süresi, uzun mesafeli yolculuklar için ideal
  • Eksileri: Normal şarj istasyonları kadar yaygın değil, daha yüksek maliyet

Şarj modları da burada sizin için daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Elektrikli arabanızı şarj etmek için hangi şarj kablosunun kullanıldığına bağlı olarak dört farklı mod vardır:

MODA 1

Akıllı telefonunuzun şarj kablosu gibi, Mod 1 şarj kablosunun da bir güç bağlantısı ve bir araç fişi bulunur. Bu mod 16 ampere kadar şarj güçleriyle çalıştırılmıştır . Bu nedenle bu varyant çok yavaştır ve şarj süresi de buna bağlı olarak uzundur. Düşük güç nedeniyle elektrikli bir arabanın tamamen şarj edilmesi birkaç saat sürer.

  • Avantajları: Kullanımı kolaydır, özel bir altyapı gerektirmez
  • Dezavantajları: Entegre güvenlik özelliği yok, sınırlı şarj gücü

MODA 2

Mod 2, elektrikli arabaların şarj kablosuna entegre edilmiş bir şarj istasyonuyla şarj edilmesini ifade eder . Bu şarj istasyonları aşırı akıma, arıza akımlarına ve diğer potansiyel tehlikelere karşı ek koruma sağlar. Mod 2, Mod 1’den daha güvenlidir çünkü yerleşik korumalar elektrik paraziti riskini en aza indirir. Bu şarj istasyonları geleneksel prizlere bağlanabilir ancak daha hızlı ve verimli şarj sağlamak için özel duvar kutuları veya mobil şarj istasyonları kullanılması tavsiye edilir.

  • Avantajları: Entegre koruyucu cihazlar sayesinde daha iyi güvenlik, kolay kurulum
  • Dezavantajları: Sınırlı şarj gücü, daha uzun şarj süreleri

MODA 3

Mod 3 , bir şarj istasyonu ile elektrikli otomobiliniz arasındaki bağlantıyı ifade eder . Çoğu elektrikli otomobil gibi şarj istasyonları da Tip 2 bağlantıyla donatılmıştır . Elektrikli otomobilinizi halka açık bir şarj istasyonunda sabit bir kablo olmadan şarj edebilmek için Tip 2 bağlantılı bir kabloya ihtiyacınız vardır. Bu fiş eklentisi NRGkick için de mevcuttur.

  • Avantajları: Yüksek şarj performansı, hızlı şarj, gelişmiş güvenlik önlemleri
  • Eksileri: Özel şarj istasyonları ve kurulum gerektirir

MODA 4

Mod 4, elektrikli araçların hızlı şarj istasyonları olarak da bilinen DC istasyonlarında hızlı şarj edilmesini ifade ediyor. Bu istasyonlar en hızlı şarj süresini sunarak sürücülerin araçlarını en kısa sürede şarj etmelerine olanak sağlıyor. Mod 4, yüksek akım ve gerilimler için tasarlanmış özel şarj kabloları ve konektörler gerektirir. Bu şarj istasyonları genellikle halka açık yerlerde, otoyollarda ve dinlenme duraklarında bulunur ve uzun mesafeli yolculuklar için pratik bir çözüm sunar.

  • Avantajları: Çok yüksek şarj performansı, mümkün olan en hızlı şarj, gelişmiş güvenlik önlemleri
  • Dezavantajları: Şarj istasyonlarına özel kablolar gerektirir, altyapısı her yerde mümkün değildir, çok pahalıdır

Elektrikli bir arabanın şarj edilmesi ne kadar sürer?

Şarj süresi , elektrikli otomobilin akü kapasitesi , şarj kablosunun türü ve şarj cihazının gücü gibi çeşitli faktörlere bağlıdır .

NRGkick’in maksimum şarj gücü 22kW’tır.

 

Yükleme süresini hesaplamak için aşağıdaki formülü hatırlayabilirsiniz:

  • Araç batarya kapasitesi / şarj gücü = şarj süresi
  • Örnek: 77 kWh pil / 11 kW şarj gücü = 7 saat şarj süresi

 

Elektrikli bir arabayı ne sıklıkla şarj etmeniz gerekir?

 

Şarj etme sıklığı kullanım türüne bağlıdır . Bazı araç sahipleri elektrikli otomobillerini her gün şarj ederken, bazıları da birkaç günde bir şarj ediyor. Çoğu elektrikli otomobilin şarj edilmesi gerekmeden önce 200 ila 400 kilometrelik bir menzili vardır. Genellikle elektrikli otomobil aküsünün %80’e kadar şarj edilmesi tavsiye edilir .

 

Farklı şarj türleri için NRGkick kullanımı

 

Tüm şarj işlemlerinin yüzde 80 ila 90’ı evde gerçekleşiyor. Hareket halindeyken elektriği yüzde onundan daha azı şarj ediyor. Neredeyse yüzde beşi hızlı şarj istasyonlarını kullanıyor. Bu nedenle NRGkick çoğu yük için uygundur!

NRGkick mobil bir şarj ünitesidir ve bu nedenle evde veya hareket halindeyken kullanılabilir . Adaptör sayısının çokluğu nedeniyle birçok güç kaynağı kullanılabilir. Basit ev prizinden CEE yüksek voltaj bağlantılarına, kamp bağlantılarına ve tip 2’ye kadar NRGkick, araca her zaman maksimum şarj gücüyle elektrik sağlayabilir. Bu çözüm sayesinde kullanıcı yalnızca tek bir kabloya ihtiyaç duyar ve aynı zamanda kendi evine duvar kutusu kurma zorunluluğundan da kurtulur.