Elektrikli otomobiller için maksimum şarj gücü: Gerçekten ne kadar hızlı şarj edebilirsiniz?
Seni burada görmek ne güzel! Bu yazımızda elektrikli otomobillerle ilgili önemli bir konuya, maksimum şarj gücüne değinmek istiyoruz. Elektrikli bir arabayı ne kadar hızlı şarj edebileceğinize ve hangi faktörlerin rol oynadığına bakacağız.
Maksimum şarj gücü neye bağlıdır?
Elektrikli arabaları şarj ederken anlamamız gereken üç önemli terim vardır: doğru akım (DC) şarj, hızlı şarj ve alternatif akım (AC) şarj. Hızlı şarj sayesinde elektrikli otomobilinizi nispeten kısa sürede yüksek şarj seviyesine getirebilirsiniz.
Ortam sıcaklığı da dikkate alınmalıdır. Düşük sıcaklıklarda akü daha soğuk olduğundan şarj gücü azalabilir. Soğuk havalarda pilin tam şarj olması daha uzun sürebilir.
Geleneksel şarj istasyonlarına kıyasla hızlı şarj istasyonları
Temel olarak üç farklı türde şarj seçeneği vardır :
- ev prizleri,
- halka açık şarj istasyonları ve
- Hızlı şarj istasyonları
Bunlar şarj gücü ve şarj süresi açısından farklılık gösterir:
Ev prizleri ve EV şarjı
Çoğu elektrikli otomobil, 2,3 kW çıkışlı bir acil durum şarj kablosu kullanılarak Schuko ev prizinde şarj edilebilir. Boş bir pilin tamamen şarj edilmesi genellikle yaklaşık 12 saat sürer. NRGkick ve Schuko fiş eklentisi ile bu gücü yaklaşık 3kW’a çıkarabilir ve böylece şarj süresini 6 saate kadar kısaltabilirsiniz. Daha yüksek güç çıkışına sahip bir priziniz varsa, NRGkick ve ilgili fiş eklentileri ile 22kW’a kadar şarj edebilirsiniz. Bu, şarj süresini yaklaşık 3 – 5 saate düşürür. Ancak tam şarj süresi yalnızca mevcut güce bağlı değildir; bu konuda daha fazla bilgiyi makalenin ilerleyen kısımlarında bulabilirsiniz.
Halka açık şarj istasyonları – DC şarjı ve AC şarjı
Halka açık şarj istasyonları genellikle ev prizlerinden daha yüksek şarj performansı sunar. Çoğu halka açık şarj istasyonu 7,4 kW veya 22 kW, bazıları 43 kW’a kadar şarj kapasitesi sunar. Bu, yükleme süresini önemli ölçüde azaltabilir. Halka açık istasyonlarda şarj etmek için genellikle ayrı bir Tip 2 kablo gerekir. Bir NRGkick kullanıcısı olarak, Tip 2 fiş eklentisi ile kendinize ek bir kablo tasarrufu sağlarsınız .
Hızlı şarj istasyonları – hızlı şarj veya DC şarj
Hızlı şarj istasyonları en yüksek şarj performansını sunar ve bir elektrikli otomobilin aküsünü mümkün olan en kısa sürede şarj edebilir. Bu tip şarj istasyonları genellikle 50 kW ile 350 kW arasında şarj kapasitesi sunar. Bir pili yüzde 0’dan yüzde 80’e kadar şarj etmek için 30 dakikalık bir şarj süresi yeterli olabilir.
Ancak tüm elektrikli arabalar, hızlı şarj istasyonlarının maksimum şarj gücünü karşılayamıyor. Bazı eski modeller yalnızca 50 kW veya daha düşük şarj gücüyle şarj edilebilir. Bu nedenle elektrikli araba almadan veya hızlı şarj istasyonuna gitmeden önce aracın maksimum şarj gücüne uygun olup olmadığını kontrol etmek önemlidir.
Elektrikli otomobillerin şarj gücünün sınırlamaları: Neden tüm araçlar hızlı şarj istasyonlarına uygun değil?
Bu nedenle elektrikli arabaları şarj ederken şarj gücünün büyük ölçüde farklılık gösterdiği söylenebilir. Ev prizleri en düşük şarj gücünü sunarken, halka açık şarj istasyonları biraz daha yüksek, hızlı şarj istasyonları ise en yüksek şarj gücünü sunuyor. Ancak şarj istasyonu tipi ve şarj gücünün yanı sıra şarj süresi de her elektrikli araca özel diğer faktörlere bağlıdır. Bu nedenle tüm elektrikli araçlar, halka açık ve hızlı şarj istasyonlarının maksimum şarj performansına uygun şekilde tasarlanmamıştır.
Elektrikli arabanızın şarj süresini neler etkiler?
Yükleme süresi söz konusu olduğunda önemli rol oynayan üç faktör vardır:
- elektrikli arabanızın şarj kapasitesi
- ilgili güç kaynağının maksimum şarj gücü ve kullanılan şarj çözümü (örn. şarj kablosu)
- elektrikli arabanızın aküsünün boyutu
Kısa şarj süresine sahip elektrikli arabalar
Günümüzde şarj edilmesi yalnızca 10 – 20 dakika süren elektrikli arabalar zaten var. Bunlar çok yüksek bir şarj kapasitesine sahiptir ve birkaç dakika içinde birkaç 100 km’lik menzili şarj edebilir, bu da uzun mesafelerde bir avantajdır. Bunun bir örneği, 150 kW şarj kapasitesine sahip olan ve yaklaşık 10 dakikalık şarj süresiyle 110 km menzile ulaşan Audi e-tron 55 quattro olabilir.
Elektrikli otomobilin, dolu batarya ile başlangıçta 400 km menzil ve 30 dakikada yeniden şarj edilerek 300 km menzil sunması iyi bir şey. Araç kullanırken her iki ila üç saatte bir şarj molası verilmesi gerekir; bu molalar yanmalı motorlar için de önerilir.
Şarj ne zaman başlamalı?
Halihazırda iyi doldurulmuş elektrikli araçlar, enerjiyi giderek daha yavaş emer. Bu, incelenen VW ID.3 aracından bir örnekle gösterilmektedir: Eğer fişi %10’da takarsanız, %50’de hala 100 kW şarj eder. %50 ile şarj etmeye başlarsanız 60 kW’tan başlar.
Soğukta elektrikli araba şarj etmek
Kışın sıcaklıkların sıfırın altında olması durumunda elektrikli otomobillerin üreticilerin belirttiği şarj süreleri daha uzun oluyor. Ancak üreticiler bu sorunların farkında ve bunlar üzerinde çalışıyorlar: Elektrikli arabalara, şarj istasyonunda durmadan önce aküyü önceden ısıtmak için giderek daha fazla otomatik ısıtma işlevi veriliyor.
Navigasyon hedefi olarak bir şarj istasyonu girerseniz ön ısıtma yapılır. Aksi takdirde akü ısıtıcısı soğuk kalır ve şarjın durması uzar.