Elektrikli arabalar için şarj seçenekleri – bu seçeneklere sahipsiniz

Elektrikli otomobili seçen herkes çevreye olumlu bir katkıda bulunur ve hatta A noktasından B noktasına emisyon olmadan gidebilir. Ancak elektrikli otomobillerde menzil ve şarj seçenekleri önemli tartışma noktalarıdır. Elektrikli otomobil çeşitli şekillerde şarj edilebiliyor.

Kamuya açık yollarda genel olarak erişilebilir şarj istasyonları, mobil şarj üniteleri ve ev için duvar kutuları bulunmaktadır . Aşağıdaki yazımızda elektrikli otomobiller için farklı şarj seçeneklerini anlatacağız!

 

Modern elektrikli otomobiller için şarj seçenekleri – bunlar üç seçenektir

Garajınız, özel park yeriniz veya otoparkınız varsa elektrikli arabanızı evde şarj edebilirsiniz. Belirleyici avantaj, elektrikli arabayı gece boyunca kolayca şarj edebilmenizdir. Ayrıca şarj edebileceğiniz çok sayıda halka açık şarj istasyonu da bulunmaktadır. Bu üç değişkeni aşağıdaki bölümlerde daha ayrıntılı olarak ele alacağız.

 

Şarj seçeneği 1: Elektrikli aracı mobil şarj ünitesiyle şarj edin (soket aracılığıyla) 

Elektrikli arabalar, daha çevre dostu ve uygun maliyetli oldukları için geleneksel içten yanmalı motorlara umut verici bir alternatif oluşturuyor. Ancak elektrikli araç kullanırken karşılaşılan en büyük zorluklardan biri sınırlı menzil ve sınırlı sayıda şarj istasyonudur. Bu soruna çözümlerden biri mobil şarj ünitelerinin kullanılmasıdır.

Elektrikli araç şarj seçeneğinizde özellikle esnek olmak ister misiniz? O halde mobil şarj ünitemiz NRGkick esnek çözümümüzü öneriyoruz . Bu, elektrikli araca “yakıt ikmali” yapmayı çok kolay hale getirir ve zamandan tasarruf sağlar. Özel fiş eklentileri sayesinde farklı güç kaynaklarından şarj etmek mümkündür. Adaptörü evdeki bir prize bile bağlayabilirsiniz; entegre sıcaklık monitörü, prizin aşırı ısınmasını önler.

 
  • Avantajı: Mobil şarj üniteleri, elektrikli araç sahiplerinin, kalıcı olarak kurulmuş bir şarj istasyonuna ihtiyaç duymadan araçlarını mevcut herhangi bir prizden şarj etmelerini sağlar. Bu şarj üniteleri kompakt, hafif ve taşıması kolay olduğundan seyahatler ve uzun mesafeler için idealdir.
  • Mobil şarj ünitelerinin bir diğer avantajı da aracın şarjını daha esnek ve rahat hale getirmek için evde de kullanılabilmesidir. Örneğin, bir şarj istasyonuna erişiminiz yoksa, sınırlı menzil endişesi duymadan aracınızı şarj etmek için mobil şarj ünitesini kullanabilirsiniz.

Genel olarak NRGkick mobil şarj ünitesi, şarj istasyonlarının mevcut olup olmadığına bakılmaksızın herhangi bir elektrikli aracı hızlı ve güvenilir bir şekilde şarj etmenin pratik ve güvenilir bir yolunu sunar.

Evdeki prizi mi kullanıyorsunuz?

Burada önemli: Ev prizi genellikle bu tür bir yük kapasitesi için tasarlanmamıştır. Bir elektrikli otomobilin, standart bir priz aracılığıyla tamamen şarj edilmesi için ortalama 17 saatten fazla (geleneksel fiş sistemleriyle) süreye ihtiyacı vardır. Ayrıca, aşırı yükleme kablo yangınına yol açabilir – elbette sabit sıcaklık izleme NRGkick ile bu durum başınıza gelmeyecektir .

Elektrikli otomobiller için bu şarj seçeneği genel olarak çok verimsiz olduğundan ve yangın riski bulunduğundan, kısa şarj işlemleri için yalnızca evdeki prizin kullanılmasını öneriyoruz.

Şarj seçeneği 2: Elektrikli arabanızı duvar tipi şarj ünitesiyle şarj edin

Wallbox’lar duvar şarj istasyonlarıdır ve evde rahat şarj için idealdir. Belirleyici avantajlar: Şarj işlemi çok daha hızlıdır ve aynı zamanda güvenlik de sağlar .

Duvar kutusu 400 voltluk yüksek gerilim bağlantısı gerektirir. Buna göre Wallbox’un evde kurulumu için kalifiye bir elektrikçiye ihtiyaç vardır. Hayati tehlike arz eden elektrik çarpması riski nedeniyle halktan kişiler yüksek akımla çalışmamalıdır. Duvar kutuları da finansmana uygundur . Wallbox satın alıp evine taktıran herkes, üç haneli yüksek meblağları sübvansiyon olarak alabiliyor.

Bu arada: Uygunluk nedeniyle bir duvar kutusu arıyorsanız, NRGkick KfW size güvenlik ve istihbarat açısından tüm avantajları sunar ve aynı zamanda birçok duvar kutusu sübvansiyonunun koşullarını da karşılar.

Şarj seçeneği 3: Elektrikli arabanızı halka açık şarj istasyonlarında şarj edin

Kamuya açık ve yarı halka açık şarj istasyonları giderek daha fazla bölgede görülebiliyor. Genellikle otoparklarda (örn. süpermarket) veya yer altı garajlarında bulunurlar. Örneğin Eylül 2021 itibarıyla Almanya’daki Federal Ağ Ajansı’na 40.257 normal şarj noktası ve 6.840 hızlı şarj noktası bildirildi . Trend: Yükseliyor! Gelecekte elektrikli araç sürücülerinin halka açık şarj istasyonu bulması giderek daha kolay olacak.

Not: Bazı otomotiv şirketleri, şarj istasyonlarını bulmaya yönelik uygulamalar sunmakta ve ayrıca dijital yolla şarjı mümkün kılmaktadır. E-otomobil sürücüleri, uygulamayı, yakıt kartını veya çevrimiçi portalı kullanarak akıllı telefonlarıyla şarj istasyonundaki QR kodunu tarayabilir. Elektrikli otomobil daha sonra kendi kablosuyla veya halka açık şarj istasyonundan alınan kabloyla şarj edilebilecek.

Arabanızı şarj etmek – bu şekilde kolay ve güvenli çalışır

Elektrikli bir arabayı şarj etmek karmaşık bir konu değildir. Elektrikli otomobilin şarj edilmesi için çeşitli şarj seçenekleri bulunmaktadır. Temel olarak uygun fişe bağlı bir kabloya ihtiyacınız vardır . Ve yükleme başlıyor.

 

Elektrikli araç şarj seçeneği: Adım adım talimatlar

  1. Şarj istasyonunun yanına park edin ve motoru kapatın.
  2. Halka açık bir şarj istasyonu için: Uygulama, şarj kartı veya çevrimiçi portal aracılığıyla kaydolun ve şarj işlemini onaylayın .
  3. Kapağı açın (yanmalı motorda bu, depo kapağı olacaktır).
  4. Şarj istasyonunu bir kablo kullanarak araca bağlayın (önce kendi kablonuzu şarj istasyonuna, ardından araca takın).
  5. Uygulama aracılığıyla şarj işlemini çevrimiçi başlatın .
  6. İstenilen şarj seviyesine ulaşıldı mı? Daha sonra şarjı tamamlayın ve oturumu kapatın. Araç %100 tamamen şarj olduğunda şarj işlemi otomatik olarak durdurulur.
  7. Fişi araçtan ve ardından şarj istasyonundan çıkarın.
  8. Tamamlamak! Motoru çalıştırın ve sürüşe devam edin.

Halka açık şarj istasyonlarında şarj etmek için mutlaka kendi şarj kablonuza ihtiyacınız yoktur. Çoğu şarj istasyonu zaten uygun kablolarla donatılmıştır. Bununla birlikte, arabanızda her zaman kendi kablonuzun olması avantajlıdır; bu, duvar prizinden veya ev prizinden şarj ederken size çok daha fazla esneklik sağlar.

Ektrikli arabaların şarj edilmesi: Şarj işlemi ne kadar sürer?

Elektrikli otomobiller için çeşitli şarj seçeneklerinin tümü farklı şarj sürelerine sahiptir. Evdeki priz, elektrikli arabaları şarj etmenin en kolay ama aynı zamanda en yavaş yoludur. Ancak yaklaşık 50 kilometrelik bir yolculuk için gereken elektrik, evdeki prizden gece boyunca şarj edilebiliyor. Ancak bu tavsiye edilmiyor ve bu şarj seçeneği de uzun vadeli bir çözüm değil: Boşalmış bir elektrikli otomobilin 50 kilowatt saatlik batarya ile şarj edilmesi, evdeki priz kullanılarak yaklaşık 24 saat sürüyor.

 

Duvar kutusuyla çok daha hızlı

Günde 50 km’den fazla yol yapan herkesin elektrikli arabasını şarj etmek için NRGkick gibi bir mobil şarj ünitesine, özel bir duvar prizine veya halka açık bir şarj istasyonuna ihtiyacı var. Her iki seçenek de 22 kW’a kadar güce sahip alternatif akım sağlar. Bu, evdeki prizin yaklaşık on katı kadardır. Not: Elektrikli arabaların şarj hızları farklılık gösterir; bazı modeller yalnızca 7,4 kW çekerken, diğerleri 11 veya 22 kW güç tüketir. Temel olarak tamamen boşalmış elektrikli arabalar birkaç saat içinde şarj istasyonunda tekrar tam olarak şarj edilebiliyor.

 
 

Maksimum esneklik için hızlı şarj cihazı

Elektrikli otomobiller için en hızlı şarj seçeneği ise 450 kW’a kadar AC hızlı şarj cihazlarıdır. Çoğu elektrikli otomobil henüz bu aşırı performanslar için tasarlanmasa da, bu tür şarj istasyonlarında (HPC) şarj işlemi hala önemli ölçüde daha hızlıdır. Pek çok elektrikli otomobil yarım saatten biraz fazla bir sürede tamamen şarj edilebiliyor.

Şarj istasyonları ile mobil şarj arasındaki fark

Halka açık şarj istasyonu konum bazlıdır ve arabanızı işte veya alışveriş sırasında şarj etmek için ideal çözümdür. Şarj istasyonlarına kıyasla buraya entegre, kalıcı olarak monte edilmiş bir şarj kablosu yoktur. Bunlar genellikle ek bir şarj kablosuyla elektrikli otomobili şarj etmek için kullanılabilen Tip 2 bağlantılardır. Tip 2 kablolar her otomobil üreticisinin temel donanımına dahil değildir. Şüpheniz varsa böyle bir kablo satın almanız gerekir. Mobil şarj istasyonu ise esnek bir şekilde kullanılabiliyor ve tek bir yere bağlı olması gerekmiyor. Adaptörler sayesinde e-otomobil sürücüleri, hareket halindeyken de aracın çeşitli güç bağlantıları ve şarj fişleri aracılığıyla şarj edilmesini sağlayabiliyor. Önemli veya acil durumlarda şarj için normal bir priz veya CEE bağlantısı da kullanılabilir.

 
 

Elektrikli otomobille mobil şarj: özel özellikler ve işlevler

Mobil şarj istasyonu araba ile taşınabilir ve farklı adaptörler kullanılarak çeşitli portlarda şarj yapılmasına olanak sağlar. İşyerinizde elektrikli arabanızı şarj etmeniz gerektiğini ve evde tek bir prizin bulunduğunu mu öğrendiniz? Mobil şarj istasyonu kullanılarak acil durum şarjı sorunsuz bir şekilde mümkündür. Mobil şarj istasyonunu kullanmak için yüksek voltaj bağlantısına gerek yoktur.

CEE soketi ile daha hızlı şarj süreleri mümkündür. CEE prizleri genellikle otellerde veya kamp alanlarında görülüyor ve elektrikli otomobil sürücülerinin seyahat ederken daha fazla esnekliğin keyfini çıkarmasını sağlıyor.

Mobil şarj istasyonları: Bir bakışta avantajlar

Alternatif şarj seçeneği olarak elektrikli otomobiller için mobil paket şarj üniteleri geliştirildi. Mobil şarj istasyonları, örneğin özel günler (festivaller veya etkinlikler) için çeşitli sağlayıcılardan kiralanabilir. Bir bakışta mobil şarj istasyonlarının avantajları şunlardır:

  • Bağımsızlık: Bölgesel şarj altyapısı artık odak noktasında değil. Bu özellikle seyahat ederken avantajlıdır.
  • Esneklik: Herhangi bir priz, elektrikli otomobil için şarj seçeneği olarak kullanılabilir.
  • Ulaşım: Mobil şarj istasyonunu dilediğiniz zaman yanınızda götürebilirsiniz.
  • Kullanılabilirlik: Elektrikli otomobil, otopark, garaj veya özel park yeri olmadan da kullanılabilir. Üstelik herhangi bir kuruluma da gerek yok.
  • Güvenlik: Kablolar ve prizler için temel aşırı ısınma koruması, mobil şarj istasyonunu özellikle güvenli hale getirir.

Duvar kutusu mu yoksa mobil şarj istasyonu mu? Ne daha iyi? 

Mobil şarj istasyonu, çok fazla araç kullanan kişiler için idealdir. Elektrikli otomobiliniz için her yerde şarj seçeneği bulmanızı sağlar. Çeşitli adaptörler doğru güç kaynağının aranmasını kolaylaştırır. Bu özellikle şarj altyapısının genişletilebileceği yer veya bölgelerde avantajlıdır. Duvar tipi şarj ünitesi kurulumunun mümkün olmadığı durumlarda mobil şarj ünitesi evde de bir avantaj olabilir.

Elektrikli otomobilin genellikle evde şarj edilmesi gerekiyorsa güç kaynağı elektrikli otomobil sürücüleri için önem taşıyor. Bu, özellikle günlük yaşamda yalnızca planlı rotalarda (işe veya alışverişe giderken) araç kullanıyorsanız geçerlidir.